torsdag 21 februari 2008

Sorgeliga saker

Jag tycker nog att Andreas Malms serie om islamofobi var bra. Och jag tycker att den efterföljande debatten är sorglig som har fått handla om helt andra saker än vad den borde handla om.
Johan Norberg är en sorglig liten snorvalp som bara vill ha uppmärksamhet och som nu får det.
Det är klart att DN hade kunnat be om ursäkt, som Charlotte menar och det är helt visst att man måste vara snäll om man är stark. Och kanske är DN oftast just starkare än snäll, det ligger nära till hands att ta Isabella Lund-affären som exempel. Men den här gången har faktiskt Norberg fått svara, och sedan har han dessutom fått smutskasta Schottenius och Malm i Expressen – läs gärna hans supportrars kommentarer i anslutning till den artikeln, det är ganska obehaglig läsning.
Men det räcker inte för honom.
Johan Norberg har nämligen ett mål med detta. Inte någonstans har han försökt dementera eller se problemen med att citeras i en kontext som i varje fall i mina ögon synes stötande. Jag har inte sett att han har krävt Bruce Bawer om en ursäkt för att han citeras i dennes bok. Det måste väl på något sätt att Bruce Bawer har tolkat honom i en riktning som Norberg är nöjd med, medan Andreas Malm då har tolkat honom i en annan riktning. Som han då inte är nöjd med. Förutom då att Norberg gärna vill ha det medieutrymme DN kan ge honom. Det är ju det grabben är ute efter. Inte föra en saklig debatt. Nej. Det har han haft chansen att göra men han har inte tagit den.
Så i stället för att diskutera sakfrågan spelar han ett stackars offer och snyftar om att DN inte recenserar hans böcker och så försöker han och hans nyliberala kompisar blanda bort korten så att debatten INTE ska handla om det ansvar för islamofobi dagens höger utan tvekan har.
En argumentation kring detta hade varit ärlig, rak och renhårig och debatten hade mått mycket bättre. Kanske hade den till och med kunnat leda nånstans.

Istället har vi gråtmilda valser om att DN inte recenserar Timbros högerpropaganda och Norbergska bloggkompisar som den här käcke rebellen som nog menar att han driver debatt när han kallar DN för oberoende syndikalistisk och Malm för Hizbollah-kramare. Men tyvärr pojkar: det kan inte heta debatt när det bara är skitsnack.

1 kommentar:

Charlotte W sa...

Att DN är "oberoende syndikalistisk" är förvisso så bisarrt att man bara baxnar. Men att Malm är Hizbollahkramare, det är ju helt enkelt sant.